به گزارش اتقان، همایش سراسری مدیران مؤسسات قرآنی و تکریم از ۱۲ نفر از پرچمداران گمنام خدمت به قرآن کریم عصر امروز، ۱۷ فروردین با تلاوت علی خشنود، قاری خوشخوان کشور در نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم آغاز شد و در ادامه مهدی عباسنژاد به اجرای برنامه پرداخت.
این برنامه که با حضور علیرضا معاف، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ابراهیم کریمنژاد، مدیرکل دفتر برنامهریزی، آموزش و توسعه مشارکتهای معاونت قرآن و عترت دفتر برنامهریزی ارشاد، مدیران برخی اتحادیههای استانی و سایر مدیران مؤسسات قرآنی همراه بود، با خیر مقدم محمد انجمشعاع، مدیرعامل اتحادیه کشوری مؤسسات و تشکلهای قرآن و عترت ادامه یافت.
وی با اشاره به اینکه هر ساله این همایش با پشتیبانی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود، گفت: برگزاری نمایشگاه بینالمللی قرآن کار طاقتفرسا و قابل تقدیری است و از سوی دیگر تشکر میکنیم از معاونت قرآن و عترت که امسال شاهد حضور پررنگ مؤسسات قرآنی هستیم و امیدواریم بتوانیم این برنامه بزرگ را با حمایت دولتمردان به طور مستمر داشته باشیم.
انجمشعاع افزود: امروز در حاشیه این مراسم شاهد دو اتفاق هستیم؛ یکی تجلیل از ۱۲ پرچمدار خدمت به قرآن کریم به پاس سالها خدمت خالصانه به ساحت قرآن و در مسیر ترویج فعالیتهای قرآنی در مناطق محروم کشور و رونمایی از سامانه رصد فعالیتهای قرآنی در فضای مجازی (که توسط اتحادیه کشوری مؤسسات و تشکلهای قرآن و عترت طراحی شده) است.
سپس گروه همخوانی نور به اجرای دو قطعه یکی دعای یا علی و عظیم ماه رمضان و دیگری مناجاتی به دو زبان عربی و فارسی پرداخت.
در ادامه علیرضا معاف، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به سخنرانی پرداخت و گفت: خدا را شاکریم امروز این درخت تنومند تشکیلات قرآنی در کشور با همکاری و همراهی دههها و صدها مؤسسه قرآنی، اینگونه فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: هنگامی که حرف از تشکیلات مردمی میزنیم، منظورمان صرفاً مجموعه مؤسسات دارای مجوز نیستند، چراکه دایره آن فراتر از این مجموعهها است. بله، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی مفتخرند به این موضوع اما توفیق دارند به اینکه با مجموعههای مردمی ارتباط مفصلتر و موسعتری از مجوزها داشته باشند. البته فعالیت بخش مردمی مفصلتر و فراگیرتر از آن است که بخواهیم آنها را به صدور برگه مجوز محدود کنیم.
معاف با تأکید بر اینکه در کشور کارهای قرآنی بر دوش مردم است و دولتها اکثراً نمکی در این آش میریزند، گفت: اکثر کار بر دوش مجموعههای مردمی است. بنابراین مفهوم مردم مهم است و باید دید تشکیلات مردمی یعنی چه؟ پس فعالیتهای فرهنگی قرآنی باید مردمی انجام شود.
وی تصریح کرد: در قرآن خطابهای مردمی «یا ایهاالناس»است از اصلیترین خطابهاست. بنابراین تشکیلات مردمی نیز معنای موسّعی دارد. حرکت رسول اعظم(ص) و بعثت ایشان ساختار مردمی را با مسجد شکل دادند. در تبیین اتفاق بزرگی چون عاشورا، ساختار مردمی به اسم هیئت شکل گرفت. امام خمینی(ره) انقلاب را در ساختار مردمی بسیج دنبال کرد. این چهار ضلع مردمی مسجد، هیئت، بسیج و مؤسسات مردمی دارای اهمیت هستند.
معاف با تأکید بر اینکه ما در دولت بیش از گذشته حامی و پشتیبان هستیم، بیان کرد: اما از مؤسسات قرآنی خواهشمندیم که کارها و فعالیتهایشان را با نوآوری آمیخته کنند. مؤسسات باید روشهای جدید و نو را در حوزه آموزش، تبلیغ و ترویج در مؤسسات قرآنی رقم بزنند چراکه بیش از گذشته به این امر نیاز داریم.
معاون قرآن و عترت ارشاد ادامه داد: از مؤسسات خواهش میکنم تا در بحث تبلیغ، ترویج و هنر و رایانه بیش از گذشته با نوآوری ورود کنند. باید در حوزه هنر، رسانه، تبلیغات و ترویج قرآنی و کارهای مفهومی، مؤسسات بیش از گذشته کار کنند.
وی با اشاره به عنوان این همایش که «پرچمداران خدمت به قرآن» است، افزود: ما همه خادم شما خادمان قرآن هستیم.
معاف در ادامه با تأکید بر اینکه از دیدگاه و نقطه نظرات شما قرآنیان برای ارتقای برنامههای نمایشگاه قرآن در سال آینده قطعاً بهرهمند می شویم، ادامه داد: همانطور که دستور وزیر ارشاد نیز بوده است، ادارات ارشاد استانها نیز خادم مجموعههای قرآنی ـ مردمی هستند و باید بودجههای حمایت را با اولویت کارهای قرآنی ـ مردمی توزیع کنند.
در ادامه نیز نخستین مراسم تکریم پرچمداران خدمت به قرآن کریم در مناطق محروم، صعباالعبور و مرزی (که خدمات قابل توجهی و قابل تقدیری را در این مناطق داشتهاند)، برگزار شد.
اسامی ۱۲ نفر منتخب و برگزیده بدین شرح است؛
مریم امینی، مدیر خانه قرآن روستایی نورالمهدی از خراسان شمالی
سبزیان از روستای حسینآباد، شهرستان دلگان سیستان و بلوچستان،
رحیمی از نودژ شعبه بیتاالاحزان نودج منوجان کرمان
ناهید سلمانی، دارالتحفیظ سرپل ذهاب کرمانشاه،
سیدجلیل موسوی از شعبه بیتالاحزان شهرستان بروجرد لرستان
امین میرانی از مؤسسه بیتالزهرا(س) بشاگرد(روستای کشپیری)
طاهره روشنیان، مدیر جامعهالقرآن همدان
عطیه باوی، خانه قرآن ریحانة النبی(ص) بوشهر
مریم آل کثیر، مؤسسه قرآنی الغدیر از شهرحر شهرستان شوش خوزستان
عالیه سادات آمیقی، مدیر خانه قرآن و عترت امام صادق(ع) شهر بیارجمند استان سمنان
شهروزه شکیب، مدیر دارالقرآن سوها از استان اردبیل شهرستان نمین روستای سوها
علی فضیلتی، مدیر مؤسسه مجمع خیرین قرآنی استان اصفهان
نگاهی به شرح خدمات:
مریم امینی، مدیر خانه قرآن روستایی نورالمهدی(عج) خراسان شمالی
وی با تحصیلات دانشگاهی و حوزوی به مدت ۹سال در روستای پشنده از توابع بخش راز و جَرگالن و در ۴۵ کیلومتری مرز ترکمنستان فعالیت خود را از سال ۹۳ در این روستای مرزی در زمینه حفظ قرآن، روخوانی و روان خوانی، احکام، تجوید آغاز و تا کنون ۸۰ حافظ قرآن را تربیت کرده است.
وی علاوه بر مدیریت و تدریس قرآن، مدیر کانون و فرهنگی و هنری، جانشین فرمانده پایگاه کوثر، فرمانده گردان شهرستان و مربی حلقات صالحین بسیج را نیز عهدهدار است.
سکینه سبزیان از شهرستان دلگان روستای حسینآباد سیستان و بلوچستان
وی، حافظ کل قرآن و دارای مدرک کارشناسی است و سال ۱۳۸۶ به منطقهای محروم در استان سیستان و بلوچستان مهاجرت قرآنی کرده است. ثمره هجرت ۱۵ ساله ایشان، تربیت ۶۰ حافظ کل قرآن کریم و راهاندازی ۲۳ مرکز حفظ در ۲۳ روستای شهرستان دلگان بوده است. وی در حال حاضر بیش از هزار قرآن آموز را در این روستاها تحت پوشش دارد.
زینب رحیمی از منطقه محروم منوجان کرمان
وی مهاجر قرآنی و یا سفیر قرآنی است که طی ۱۰ سال گذشته در روستاهای مختلف کشور برای توسعه فرهنگ قرآنی مهاجرت داشته است. وی از داراب هجرت خود را آغاز و امروز در منطقه محروم منوجان کرمان در حال تربیت حافظان قرآن است.
رحیمی که خود از حافظان کل قرآن است، تربیت صدها حافظ قرآن کریم در اجزای مختلف ونیز تربیت ۳۰ حافظ کل قرآن کریم را در کارنامه فعالیت خود دارد.
ناهید سلمانی، دارالتحفیظ سرپل ذهاب کرمانشاه
وی فعالیت قرآنی خود را از سال ۱۳۸۹ در منطقه مرزی سرپل ذهاب آغاز و تا کنون تعداد کثیری را با قرآن و آموزههای قرآنی آشنا ساخته است.
وی برای توسعه فرهنگ قرآنی، سالهای متمادی با نماز و روزه استیجاری چرخه فعالیت مؤسسه قرآنی را فعال کرده است و طی سالهای اخیر دچار مشکلات پزشکی از ناحیه بینایی و سرطان حنجره شده و در بستر بیماری و با دستگاه اکسیژن، نفسش برای خدمت به قرآن همچنان میتپد.
سلمانی، بسیجی فعال و نیروی جهادی دانشجوی دکترای تقریب مذاهب اسلامی بینالملل با معدل کل بالای ۱۹، نخبه علمی و حافظ کل قران کریم است.
سید جلیل موسوی، شعبه بیتالاحزان بروجرد لرستان
این حافظ کل قرآن دارای تحصیلات علوم دینی است. وی فعالیت قرآنی خود را از سال ۱۳۹۵با جذب ۴۶۰ مشتاق دورههای تخصصی حفظ یکساله توأم با تفسیر آغاز و تاکنون ۸۰ حافظه کل قرآن را تربیت کرده است.
وی علاوه بر تربیت حافطان کل، صدها حافظ در اجزا مختلف با مدیریت جهادی پرورش داده است.
امین میرانی، مؤسسه بیتالزهرا(س) شهرستان بشاگرد، روستای کشپیری هرمزگان
وی در منطقه محروم بشاگرد موفق به برگزاری دوره شبانهروزی حفظ یکساله به صورت رایگان برای ۳۰۰ نفر از مشتاقان حفظ قرآن کرده است و تاکنون ۷۰ نفر از این افراد به درجه حفظ کل دست یافتهاند. در حال حاضر در این منطقه محروم ۷۰۰ نفر تحت پوشش تربیت حفظ قرآن کریم قرار دارند.
میرانی و شش خواهر و برادرش حافظ کل قرآن هستند.
طاهره روشنیان، مدیر جامعةالقرآن همدان
این حافظ کل قرآن کریم، طی مدت فعالیت خود در همدان بیشترین خدمت را به نونهالان و نوجوانان داشته است و حاصل تلاش وی در این مؤسسه تربیت ۱۵۰ حافظ کل قرآن کریم است که ۴۰ نفر از این حافظان در دوران کرونا به درجه حفظ کل رسیدهاند.
عاطفه باوی، خانه قرآن ریحانة النبی شهرستان گناوه استان بوشهر
وی از خواهران حوزوی فعال قرآنی شهرستان گناوه است که با همراهی تنی چند از خواهران حوزوی دیگر به صورت شبانهروزی در قامت یک مبلّغ قرآن، ترویج آموزههای قرآنی را در مدارس شهرستان گناوه به صورت چهرهبهچهره و جهادی طی چند سال اخیر انجام دادهاند و توانستند دانشآموزان کثیری را جذب قرآن کنند.
مریم آل کثیر، مؤسسه قرآنی الغدیر خوزستان
وی طی ۱۰ سال فعالیتش در شهر حر از شهرستان شوش موفق شد با شیوههای ابداعی، قرآنآموزان بیسواد را در مسیر حفظ قرآن کریم قرار دهند. حاصل این تلاش تربیت بیش از ۳۰ حافظ قرآن و صدها حافظ دیگر در مسیر حفظ قران در اجزاء مختلف است.
عالیه سادات آمیقی، مدیر خانه قرآن و عترت امام صادق(ع) بیارجمند استان سمنان
وی با تلاش جهادی و شبانهروزی در شهر بیارجمند موفق به تربیت صدها حافظ در اجزای مختلف شد و تربیت ۱۷ حافظ کل در این منطقه محروم از جمله نتایج خدمات قرآنی این بانوی قرآنی است.
شهروزه شکیب، مدیر دارالقرآن سوها از استان اردبیل
وی با حداقلترین امکانات موجب جذب صدها قرآن آموز و تاکنون موفق به حفظ نیمی از مصحف شریف شده و ۲۷ حافظ کل و صدها حافظ در اجزاء دیگر قرآن را تربیت کرده است.
علی فضیلتی، مدیر مؤسسه مجمع خیرین قرآنی استان اصفهان
موسسه مجمع خیرین قرآنی استان اصفهان با فعالیت فراگیر در مناطق محروم استان کرمان استان سیستان و بلوچستان حمایت از فعالیت قرآنی روستاها و مناطق محروم را آغاز و با تلاش ایشان در حال حاضر در در ۱۴۸۰ روستای کشور با تربیت و پشتیبانی ۱۳۶۸ مربی ۱۹ هزار و ۴۰۷ قرآنآموز را در این مناطق محروم تحت پوشش حفظ جزء سیام قرار داده است.
در ادامه این مراسم، سامانه رصد، پایش و ارزیابی فعالیتهای قرآنی در فضای مجازی (که توسط اتحادیه کشوری مؤسسات و تشکلهای قرآن و عترت طراحی شده) به نشانی https://etghanmedia.com رونمایی شد. مقدمات این سامانه با اعتبارات اختصاص یافته از سوی کمیسیون تبلیغ و ترویج از چند ماه پیش تاکنون انجام شده است.
تولیدات در زمینه موشنگرافی، انیمیشن، فیلم کوتاه و … در این سامانه از سوی مؤسسات قرآنی بارگذاری میشود و محصولات به آرای مردمی گذاشته میشود و در پایان سال نیز از بهترینها در قالب جشنواره تقدیر خواهد شد.
حسن ختام این برنامه تشکیل پنل پرسش و پاسخ با حضور محمد انجم شعاع و ابراهیم کریمنژاد، مدیرکل دفتر برنامهریزی، آموزش و توسعه مشارکتهای معاونت قرآن و عترت دفتربرنامهریزی ارشاد بود. از جمله مهمترین مسائل مطرح شده بدین شرح است؛
سهولت در تمدید مجوز مؤسسات قرآنی.
جانمایی نامناسب بخش مؤسسات مردمی .
انجام هماهنگیهای بهتر و بیشتر برای عدم تداخل زمانی برگزاری نمایشگاههای قرآنی استانی با نمایشگاه تهران.
اختصاص مکان و زمین به مؤسسات قرآنی و راههایی از مشکل استیجاری مکانها.
عدم امکان اختصاص زمین به مؤسسات و حتی اختصاص هزینه برای ساخت مکان مؤسسات قرآنی به دلیل مشکلات فعلی تورمی در کشور.
ناهماهنگی در اجرای طرحها در سطح استانها و عدم پرداخت به موقع بودجهها.
چرایی دوگانگی مجوزهای ارشاد و تبلیغات اسلامی برای مؤسسات قرآنی با وجود اتحادیه واحد (پاسخ این دوگانگی در مأخذ پرداخت های متفاوت که نیازمند یکپارچگی است).
در پایان این مراسم با هماهنگی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مقرر شد به سایر مؤسسات حاضر در این همایش بن حمایتی در قالب واریز از طریق شماره شبا طی روزهای آتی تعلق گیرد.
یادآور میشود، سیامین دوره نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم با شعار «میخوانمت» تا ۲۶ فروردین از ساعت ۱۷ تا ۲۴ پذیرای علاقهمندان است.