نگاهی به ۱۱ اولویت قرآنی برای درج در برنامه هفتم توسعه کشور
با نگاهی گذرا به ۱۱ مورد در نظر گرفته شده برای درج در برنامه هفتم توسعه متوجه خواهیم شد که شش اولویت مرتبط با مجموعههای مردمی است، یک اولویت برای آموزش عمومی، دو اولویت در حوزه پژوهش و آموزش عالی و دو اولویت هم برای مدیریت کلان تعریف شده است.
به گزارش اتقان، نهادهای سیاستگذار قرآنی پس از درج نیافتن هیچ بند قرآنی در برنامه ششم توسعه و طرح نقدهایی در این زمینه از سوی فعالان قرآنی، بر آن شدند تا این نقیصه را در برنامه هفتم توسعه جبران کنند.
بر همین اساس در صد و هجدهمین جلسه مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی که ۲۳ آبانماه برگزار شد، یکی از دستورهای اصلی «بررسی پیشنویس بندهای قرآنی جهت پیشنهاد به کارگروه فرهنگی برنامه هفتم توسعه کشور» بود که البته به دلیل پایان یافتن زمان جلسه فرصت کافی برای بیان نظرات کارشناسی در مورد این دستور فراهم نشد و تنها به طرح آن در صحن اصلی مجمع اکتفا شد.
رضا سلامتپناه، دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در همان جلسه در مورد این دستور گفت: در برنامه هفتم توسعه ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور جدی دارد و مقرر شده کمیتهای هم به قرآن اختصاص یابد. بر همین اساس یک متن ۱۰۰ صفحهای در مورد وضعیت قرآنی کشور تدوین شد و ماحصل آن ۱۱ اولویت بوده است.
وی افزود: آنچه ممکن است در برنامه توسعه درج شود، بسیار محدود است، یعنی ممکن است یک یا دو بند در برنامه توسعه هفتم به بحث قرآن اختصاص یابد، لذا دوستان طی یک هفته نظرات خود در مورد اولویتهای مد نظر را به دبیرخانه شورای توسعه ارائه دهند.
بر اساس گزارش ایکنا، با نگاهی گذرا به ۱۱ اولویتهای در نظر گرفته شده متوجه خواهیم شد که شش اولویت برای مجموعههای مردمی در نظر گرفته شده است، یک اولویت برای آموزش عمومی، دو اولویت در حوزه پژوهش و آموزش عالی و دو اولویت هم برای مدیریت کلان تعریف شده است.
در ادامه نگاهی به ۱۱ اولویت احصاء شده داشتهایم.
«به منظور تحقق اهداف و سیاستهای منشور توسعه فرهنگ قرآنی جهت دستیابی به جامعهای متمسّک به قرآن و عترت و برخوردار از ایمان و عمل صالح و گسترش فرهنگ قرآنی مطابق اندیشههای قرآنی حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، دولت مکلف است با بهرهگیری از ظرفیت همه دستگاههای مربوط به ویژه آموزش و پرورش، دانشگاهها و مراکز علمی و جهاددانشگاهی، مراکز فرهنگی و هنری، حوزههای علمیه، صدا و سیما، شهرداریها و مؤسسات مردمنهاد و بسیج اقدامات زیر را انجام دهد:
۱ – معافیت فضاهای مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت و خانههای قرآن و عترت مردمی از پرداخت قبوض مصارف ماهانه آب، فاضلاب، برق و گاز، عوارض ساخت و ساز و پرداخت مالیات
۲ – تأمین حق بیمه سهم کارفرمای مربیان و فعالان مؤسسات فرهنگی مردمی قرآن و عترت و خانههای قرآنی که شرایط احراز و نحوه آنها توسط شورای توسعه فرهنگ قرآنی تعیین میشود.
۳ – واگذاری فضاهای بلااستفاده مدارس دولتی آموزش و پرورش در مناطق مختلف کشور بر اساس نیاز به مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت
۴ – افزایش تعداد بیمههای فعالان قرآنی هر سال به میزان ۲۰ درصد نسبت به سال اول اجرای برنامه
۵ – تدوین برنامه جامع راهبردی توسعه مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت کشور
۶ – اجرای طرح ارتقا و توانمندسازی قرآنی آموزگاران، معلمان و مدیران آموزش و پرورش
۷ – بازنگری متون، محتوا و برنامههای آموزشی و درسی دانشگاهی مقاطع تحصیلی تکمیلی رشتههای علوم قرآن و عترت متناسب با رشته بازنگری شده تجمیعی مقطع کارشناسی
۸ – تدوین و ارتقای شاخصهای رشتههای علوم قرآن و عترت دانشگاهها و مراکز آموزش عالی با بهـرهگیری از امکـانات و توانمندیهای حوزههای علمیه
۹ – استقرار قرارگاه ملی امور قرآنی به منظور سازماندهی و راهبری اجرای اسناد راهبردی منشور توسعه فرهنگ قرآنی
۱۰ – بازمهندسی وظایف و مأموریتهای قرآنی دستگاهها و نهادها به منظور رفع تداخل و موازی کاری بیندستگاهی و افزایش همافزایی و هماهنگی همراه با یکسانسازی عناوین و محتوای برنامهها و فعالیتهای قرآنی دستگاهها در لوایح بودجه سالانه با اسناد راهبردی منشور توسعه فرهنگ قرآنی
۱۱ – واگذاری تدریجی تمامی فعالیتهای تصدی دولتی به بخش مردمی به نحوی که در سال پایانی اجرای برنامه دستگاهها و نهادهای دولتی صرفاً عهدهدار وظایف حاکمیتی در امور قرآنی باشند».