دهم تیرماه ۹۹ مشکلات اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی چهارمحالوبختیاری طی جلسه مسئولان قرآنی استان مورد بررسی قرار گرفت و تصمیماتی نیز اتخاذ شد اما بهنظر میرسد مشکلات این اتحادیه مردمنهاد استانی همچنان بهقوت خود باقی است و این ظرفیت مهم قرآنی در استان مغفول مانده است.
دهم تیرماه ۹۹ مشکلات اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی چهارمحالوبختیاری طی جلسه مسئولان قرآنی استان مورد بررسی قرار گرفت و تصمیماتی نیز اتخاذ شد اما بهنظر میرسد مشکلات این اتحادیه مردمنهاد استانی همچنان بهقوت خود باقی است و این ظرفیت مهم قرآنی در استان مغفول مانده است. از جلسه هماهنگی و هماندیشی کمیته برگزاری انتخابات اعضای هیئت مدیره و بازرسی اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی چهارمحالوبختیاری که اوایل تیرماه ۱۴۰۰ در دفتر گروه قرآن و عترت ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و با حضور رؤسای امور قرآنی ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی و تبلیغات اسلامی و نیز اعضای هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی استان برگزار شد، ۵ ماه میگذرد و انتخاباتی که مقرر شده بود حداکثر تا پیش از پایان مردادماه تعیین تکلیف و اعضای جدید هیئت مدیره اتحادیه و اعضای بازرسی معرفی شوند، هنوز در مرحله ثبتنام از کاندیداها متوقف مانده است در حالی که پیگیری ها با این پاسخ از سوی متولیان همراه بود که شرایط کرونایی اجازه برگزاری انتخابات را نمیدهد این در حالی است که برخی استانها در همین بازه زمانی با بهرهگیری از بستر فضای مجازی و یا با پیشبینی تمهیدات برای برگزاری انتخابات بهصورت حضوری و با نظارت ناظران بهداشتی، انتخابات و مجمع خود را برگزار و اعضای هیئت مدیره و بازرسی اتحادیه استان خود را معرفی کردند.
یادآوری این نکته ضروری است که اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی استان از ماهها پیش مکانی برای فعالیت ندارد و رئیس هیئت مدیره اتحادیه در خردادماه ۱۴۰۰ طی گفتوگویی اعلام کرد که «تا پیش از این دفتر اتحادیه در ساختمانی متعلق به ادارهکل تبلیغات اسلامی استان مستقر بود که این اداره تصمیم دارد ساختمان مذکور را برای تأسیس یک باب مدرسه (صدرا) تغییر کاربری دهد لذا در حال حاضر اتحادیه سرپناه مشخص و مکان ثابتی برای فعالیتهایش ندارد و تجهیزات اتحادیه نیز به یک انباری در اداره مذکور منتقل شده و طبق شواهد، بعضاً در مواردی بجز امور مربوط به اتحادیه مورد استفاده قرار میگیرند». طی پیگیریها برای چرایی این مشکل، نهادهای متولی اذعان کردند که اتحادیه قرآنی نهادی مستقل است لذا نهادهای قرآنی تعهدی در راستای کمک به حل مشکلات اتحادیه اعم از تأمین فضا و تجهیزات و کمکهای مالی و غیره ندارند و چارچوب یا وظیفهای برای این موضوع تعریف نشده است.
اجرا و برگزاری انتخابات بر اساس قانون بر عهده اعضای اتحادیه فعلی است و نهادهایی چون اداره امور قرآنی تبلیغات اسلامی استان و گروه قرآن و عترت ارشاد اسلامی استان اعضای ناظر کمیته برگزاری انتخابات اعضای هیئت مدیره و بازرسی اتحادیه مؤسسات و تشکلهای هستند اما بهنظر میرسد برای برگزاری انتخابات نخست باید مشکلات و اختلافات موجود حل و فصل شوند تا بتوان در سایه همدلی و همکاری یک انتخابات سالم و دارای خیرات و برکات برای جامعه قرآنی استان و تسری آثار خوب آن به کل جامعه، برگزار کرد. با توجه به تداوم مشکلات اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی و نیز نقش مهمی که این نهاد مردمی میتواند در ارتقای سطح فعالیتهای قرآنی استان و ترویج و نشر فرهنگ قرآنی در جامعه داشته باشد، برای آگاهی بیشتر در خصوص مشکلات و نیز چرایی بهتعویق افتادن انتخابات، گفتوگویی با رئیس و اعضای هیئت مدیره این اتحادیه انجام شده است که با هم میخوانیم.
مرضیه خسروی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی استان در گفتوگو با ایکنا با اشاره به اینکه طی فراخوان دعوت از قرآنیان استان برای اعلام کاندیدایی در انتخابات اتحادیه و اعضای بازرسی، تنها ۴ نفر اقدام به ارائه مدارک کردند، اظهار کرد: بهنظر میرسد این موضوع بهدلیل عدم حمایت از مراکز و مؤسسات قرآنی باشد که بهویژه در دوران کرونا بسیاری از مؤسسات توان ادامه فعالیت نداشتند و با مشکلات عدیده دست و پنجه نرم میکنند لذا مدیران و مسئولان این مراکز انگیزهای برای ادامه کار با این وضعیت ندارند. مشکلات اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی استان نیز ناشی از همین نبود حمایت و پشتیبانی از سوی نهادهای متولی است.
وی ادامه داد: با توجه به این که طی انتخابات اعضای هیئت مدیره اتحادیه ۷ نفر باید بهعنوان اعضای اصلی و علیالبدل انتخاب شوند، با این حساب حداقل ۱۳ نفر باید بهعنوان کاندیدای هیئت مدیره و بازرسی در انتخابات حضور داشته باشند که متأسفانه تنها ۴ نفر برای این موضوع اعلام آمادگی کرده و مدارک خود را تحویل دادند.
سایه مشکلات معیشتی و اقتصادی بر فعالیتهای قرآنی
رقیه سادات حسینی، مسئول مؤسسه قرآنی فاطمیه(س) بروجن و عضو هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی استان نیز در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایکنا که علت عدم مشارکت قرآنیان در اعلام کاندیداتوری انتخابات اتحادیه قرآنی استان چیست؟ اظهار کرد: عدم تمایل اهالی قرآن برای مشارکت در این دست فعالیتها بهویژه در سالهای اخیر را باید به مشکلات اقتصادی و عدم حمایت از مؤسسات و مراکز و فعالیتهای قرآنی مربوط بدانیم، همچنان که کار در اتحادیه نیز نهتنها عوایدی برای تکتک اعضا ندارد بلکه برای پیشبرد کارها باید متحمل هزینههای شخصی بشوند و با توجه به شرایط اقتصادی موجود بسیاری از افراد فرصت و توان حضور و فعالیت در اتحادیه بدون دریافت دستمزد را ندارند. بهنظر میرسد اگر یک دستمزد حداقل برای اعضای اتحادیه تعریف شود، قطعاً شاهد اقبال بیشتر خواهیم بود.
وی با تأکید بر تعدد موازیکاریها در فعالیتهای قرآنی استان، تصریح کرد: اگر هر یک از این فعالیتها منجر به خروجی میشد میتوانستیم موازیکاری را مؤثر بخوانیم اما متأسفانه حجم بالای فعالیتهای قرآنی در این یا آن نهاد عموماً نتیجه مطلوب را بههمراه ندارد؛ نهادهای متولی قرآنی همگی جامعه آماری و جامعه هدف مشترکی دارند لذا بهنظر میرسد باید تعریف مشخصی برای فعالیتها و اهداف اتحادیه را در کنار دیگر نهادهای متعدد قرآنی برای قرآنیان تبیین و روشنگری کرد.
بانوی فعال قرآنی استان بیان کرد: هر فرد یا گروهی که معتقد است در شرایط فعلی و بهصورت هماهنگ با نهادهای متولی قرآنی میتواند فعالیت مؤثری انجام دهد باید وارد میدان شود و از افراد توانمند که فرصت کافی برای پیشبرد کارهای اتحادیه دارند دعوت شود تا وارد فرآیند انتخابات شوند؛ جزیرهای عمل کردن در فعالیتهای قرآنی سبب سرخورده شدن بسیاری از چهرهها و عدم ورود و یا طرد آنان از میدان کار و عمل میشود.
کاندیداهای انتخابات اتحادیه استانی به حد نصاب نرسیدند
در پایان، فرشته امیری، مدیر مؤسسه قرآن و عترت الشفاء و عضو هیئت بازرسی اتحادیه قرآنی استان با ذکر اینکه اتحادیه مدغم قرآنی تمامی مؤسسات تحت پوشش تبلیغات اسلامی و ارشاد اسلامی استان را تحت پوشش و نظارت دارد، اظهار کرد: بر این اساس و بر طبق آییننامه، دو نهاد مذکور در راستای حمایت مالی و معنوی از مراکز قرآنی خود باید همکاری و حمایت لازم از اتحادیه را داشته باشند.
وی ادامه داد: در برگزاری انتخابات اتحادیه نیز دو نهاد مذکور در کمیته برگزاری انتخابات حضور و نظارت بر حُسن اجرای انتخابات را بر عهده دارند، اما متأسفانه در طی چند ماه اخیر مباحثی مطرح شد که برگزاری انتخابات را نیز تحتالشعاع قرار داده است و بهنظر میرسد تا زمانی که عزم و ارادهای بر حل اختلاف نظرات وجود نداشته باشد این وضعیت تداوم داشته باشد.
امیری با بیان اینکه انتخابات اتحادیه قرآنی استان از سال ۸۵ تا کنون بهصورت دو سال یکبار، سه سال یکبار و چهارسال یکبار برگزار شده و در هر دوره تا ۱۶ کاندیدا اعلام آمادگی داشتند، افزود: در این دوره با تکتک قرآنیان استان که تصور میکردیم حضورشان برای اتحادیه سودمند باشد تماس گرفتیم و برای اعلام کاندیدایی دعوت کردیم که هر کدام با بهانهای از پذیرش دعوت سر باز زد و در نهایت ۴ نفر اعلام آمادگی کردند.
امید است در سایه همدلی، گذشت و عطوفت و با تمسک به آموزههای قرآنی و روایی و تخلق به اخلاق قرآنی، شاهد رفع مشکلات اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی استان و تشکیل مجمع و برگزاری انتخابات باشیم تا اعضای تازهنفس قرآنی وارد میدان کار شوند و گامهایی شایسته برای ترویج و نشر فرهنگ قرآنی در جامعه اسلامی بردارند. از اساتید، فعالان و مدیران فرهیخته مؤسسات قرآنی استان نیز انتظار میرود که فارغ از مشکلات اقتصادی و معیشتی و با وجود گلایههای بهحقی که وجود دارد، برای ارتقای سطح قرآنی استان احساس وظیفه کنند و با توکل به خداوند و مدد گرفتن از قرآن و اهلبیت(ع) وارد این عرصه از کار و خدمت به قرآن کریم شوند.